Werken in de kraamzorg - Q&A

Kwalificatie en opleiding

Heb ik een kwalificatie nodig om kraamverzorgende te worden?
Ja, je kunt geen kraamverzorgende zijn zonder de juiste kwalificatie. Ook als je in het verleden kraamverzorgende bent geweest, moet je nu over een KCKZ-registratie beschikken en een opleiding tot kraamverzorgende hebben gevolgd.

Welke kwalificaties zijn vereist om als kraamverzorgende bij gro-up te werken?
Om bij ons als kraamverzorgende aan de slag te gaan, dien je over een diploma Kraamzorg te beschikken. Ervaring in de branche is een pre, maar we hebben ook posities voor starters.

Hoelang duurt de opleiding tot kraamverzorgende?
Wij bieden een BBL-opleiding aan van 15 maanden. De eerste 6 weken ga je fulltime naar school. Gedurende het jaar zijn er terugkomdagen, maar het merendeel van de opleiding vindt plaats in de praktijk. Na 15 maanden ben je gekwalificeerd en garanderen wij je een baan bij ons.

Welke achtergrond moet ik hebben om kraamverzorgende te worden?
Je moet minimaal in het bezit zijn van een MBO-2, MAVO of HAVO diploma. Daarnaast is het belangrijk dat je klantgericht, zorgzaam en empathisch bent. Flexibiliteit in je werktijden is ook essentieel; je weet immers nooit wanneer er een baby geboren wordt.

Ik heb een aantal jaren terug gewerkt als kraamverzorgende, is het mogelijk om weer aan de slag te gaan?
Dat is afhankelijk van verschillende factoren, zoals hoe lang het geleden is en of je KCKZ-registratie nog geldig is. Via de beslisboom van KCKZ kun je het meest passende antwoord vinden.

Wanneer start de BBL-opleiding?
Ongeveer 2 keer per jaar, in september en februari, start er een nieuwe klas. We doen dit in samenwerking met het Zadkine College in Spijkenisse.

Werken bij gro-up

Wat onderscheidt gro-up van andere kraamzorgorganisaties?
Bij Gro-up bieden we meer aan dan alleen kraamzorg. Wij zijn ook actief in de domeinen kinderopvang, buurtwerk en jeugdhulp. Dit betekent dat je binnen de organisatie kunt doorgroeien. Voor sommige functies zijn echter andere kwalificaties nodig, en bij- of omscholing kan noodzakelijk zijn.

Bieden jullie bijscholing of trainingen aan?
Ja, wij hechten grote waarde aan voortdurende professionele ontwikkeling van onze collega's en bieden daarom regelmatig bijscholingen en trainingen aan.

Hoe ziet de werk-privébalans eruit bij gro-up?
Wij begrijpen het belang van een goede werk-privébalans. Hoewel de uren in de kraamzorg soms onvoorspelbaar zijn, streven wij naar flexibele roosters en zorgen wij voor voldoende rust voor onze medewerkers.

Hoe worden de werkgebieden toegewezen? Kan ik in mijn eigen regio werken?
Wij proberen kraamverzorgenden zoveel mogelijk in te zetten in hun eigen regio om reistijd te minimaliseren. We hanteren een maximum van 45 minuten reistijd.

Zijn er parttime mogelijkheden?
Ja, wij bieden zowel fulltime als parttime posities aan. De meeste functies zijn tussen de 16 en 24 uur per week, zodat het goed te combineren is met andere bezigheden.

Zijn er mogelijkheden voor zzp'ers?
Nee, momenteel bieden wij geen mogelijkheden voor zzp’ers in de kraamzorg.

Solliciteren bij gro-up

Hoe verloopt het sollicitatieproces?
Het proces start met een reactie op een vacature. Als je aan de eisen voldoet, wordt je sollicitatie doorgestuurd naar een van de regiomanagers. In de meeste gevallen volgt een uitnodiging voor een selectiegesprek op locatie. Zo krijg je alvast een indruk van de sfeer. Tijdens dit gesprek bekijken we of er een wederzijdse match is. Als dit het geval is, volgt een gesprek over de arbeidsvoorwaarden.

Geboortecentra en hotels

Bieden jullie ook banen aan in een geboortehotel?
Ja, echter zijn de meeste functies die wij aanbieden combifuncties. Dit betekent dat je ook in de thuiskraamzorg ingeroosterd kunt worden.

Waar zijn jullie geboortecentra gevestigd?
We hebben in totaal vier geboortecentra. Meer informatie vind je op www.gro-up.nl/locaties/kraamzorg/.

Waarom worden er andere eisen gesteld bij het Sophia Geboortecentrum?
Bij het Sophia is het belangrijk dat je een stevige basis hebt en ervaren bent in het zelfstandig begeleiden van partussen. Dit omdat het vaker voorkomt dat een verloskundige pas later aanwezig is. Bovendien is het Sophia het enige geboortecentrum van ons dat speciale verrichtingen, zoals lachgasbevallingen of bevallen in bad, aanbiedt.

Terug naar werken en leren kraamzorg