Kraamverzorgende Sara neemt je mee in de wereld van de kraamzorg en de cruciale rol van de kraamverzorgende in de eerste dagen bij een kersvers gezin.

Sara van der Wel is kraamverzorgende bij gro-up. Ze is in november 2022 begonnen aan de opleiding tot kraamverzorgende en hoopt deze in februari 2024 succesvol af te ronden. Stap binnen in de bijzondere ontdekkingsreis van Sara in de kraamzorg en de betekenis van kraamzorg in verschillende culturele contexten.

Bijdragen aan de belangrijke band tussen ouders en baby

‘Het is heel bijzonder dat ik als kraamverzorgster bij zo’n intieme periode tussen ouders en het gezin mag zijn. Dat is ook het moment waarop je ouders probeert mee te nemen in hoe wij in Nederland tegen kraamzorg aankijken. Mensen met andere culturen hebben daar soms moeite mee. Ze kennen dat niet.

In Nederland vinden we het heel normaal dat beide ouders, vooral in de eerste periode, veel fysiek contact met de baby maken. Dat is belangrijk voor een goede start in de ontwikkeling van het kind. Laatst was ik nog bij een moeder die te weinig contact maakte met haar kind. Daar ga je dan over in gesprek en licht je de voordelen toe. Mensen willen die adviezen wel ontvangen. Ook de vader moet ‘verliefd’ worden op zijn kind. Voor de baby is het essentieel dat de band met beide ouders vanaf het begin al sterk is. In andere culturen mogen vaders vaak niet eens bij de bevalling zijn, terwijl we in Nederland al zo ver zijn dat aankomende ouders zeggen: ‘Wij zijn in verwachting.’ Dat is eigenlijk wel het eerlijke verhaal. Je moet er samen voor staan.

Vacatures in de kraamzorg

Zonder plan van Roemenië naar Nederland

In Roemenië, waar ik zelf vandaan kom, is het ook niet gebruikelijk. Mijn tante in Nederland is ook kraamverzorgende. Mijn Nederlandse vader riep altijd: zij heeft de mooiste baan ter wereld. Toen ik de behoefte voelde om het ouderlijke huis te verlaten, ben ik naar mijn tante in Nederland gegaan. Zonder plan. Ik zou wel zien wat er op mijn pad kwam, maar wat een cultuurshock! Het is toch echt anders of je in Nederland op vakantie gaat of dat je er gaat wonen. Ik vond het soms heel moeilijk. Maar ik heb altijd veel steun van de mensen om mij heen gekregen. Dat heeft mij sterker gemaakt.

Opleiding tot kraamverzorgende

Met mijn tante ging ik mee naar de gezinnen thuis, als een soort stagiaire-kraamhulp. Zo ben ik voor de kraamzorg gevallen. Bij het geboortehotel van gro-up kreeg ik in november vorig jaar de kans de opleiding tot kraamverzorgende te gaan volgen. Ik werk in het hotel, maar de meeste uren ben ik bij de gezinnen thuis. De opleiding gaat goed. Ik ben erg blij hoe ik bij gro-up ben ontvangen. Ze investeren echt in je en nemen alle tijd om je op te leiden.

Het mooiste beroep

Het is echt het mooiste beroep dat er bestaat. Als je ziet hoe mensen in een week tijd al geholpen zijn. Vaak is de moeder onzeker met het geven van borstvoeding en zeker als dat niet direct allemaal goed gaat. De vader is meestal nog wat onhandig met de baby, maar na een week zie je dat beide ouders een sprong hebben gemaakt. Als je dan bij een nieuw gezin voor het laatst de deur achter je dichttrekt, weet je dat je echt wat hebt kunnen betekenen voor de vader en moeder.’

Wil jij ook werken als kraamverzorgende?

Bij gro-up hebben we veel mogelijkheden voor gediplomeerd kraamverzorgenden om in de kraamzorg aan de slag te gaan. Werken als kraamverzorgende bij gro-up betekent dat je zorg bij gezinnen thuis kan combineren met kraamzorg in onze kraamhotels en geboortecentra. Dit bieden we in omgeving Rotterdam en Den Haag. Wel geïnteresseerd in de kraamzorg, maar nog niet gediplomeerd? Meerdere keren per jaar starten BBL stagiairs onder onze begeleiding. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Bekijk de vacatures

Terug naar overzicht