Shawn is jeugdwerker plus in regio Zoetermeer. Hij focust zich op kwetsbare jongeren, veel die een relatief grote kans hebben om het criminele pad te bewandelen. Shawn en zijn collega's proberen dat de voorkomen door te luisteren en het gesprek aan te gaan.
Even kennismaken
Shawn Jürsche
Jeugdwerker plus
Bij gro-up sinds oktober 2022
Voor wie doe je wat je doet?
Ik werk met jongeren in Zoetermeer en focus daarbij op kwetsbare jongeren. Ze verschillen in leeftijd. De jongsten zijn 9, de oudsten zijn 23. Het zijn vooral jongeren die een relatief grote kans hebben om op het criminele pad te belanden. Door er zo vroeg mogelijk bij te zijn, proberen mijn collega’s en ik dat te voorkomen.
Wat houdt je werk als jeugdwerker plus in?
Ik zoek actief contact met de jongeren en leg mijn oor te luister. Zo probeer ik erachter te komen welke hulpvraag er leeft. Een jongere kan bijvoorbeeld schulden hebben, moeite hebben om onderdak te vinden of problemen ervaren op school. Zodra ik weet wat de hulpvraag is, maken we een plan en start ik een één-op-één coachingstraject. Het doel bij alle jongeren is om ze binnen een jaar op de goede weg te helpen.
Hoe maak jij met jouw werk bij buurtwerk het verschil voor de doelgroep?
Door dingen mogelijk te maken. In tegenstelling tot veel andere instanties doorlopen we niet één vast traject met een jongere, maar proberen we er echt achter te komen wat iemands behoeftes zijn. Dat maakt de kans van slagen veel groter.
‘Het doel bij alle jongeren is om ze binnen een jaar op de goede weg te helpen.’
Hoe leg je contact met kwetsbare jongeren die niet zelf om hulp vragen?
Soms is het lastig om tot een jongere door te dringen. Dan voelen ze weerstand en willen ze niet door ons geholpen worden. Vaak helpt het dan om eerst in gesprek te gaan met de volledige vriendengroep. Als we iets voor hen allemaal kunnen betekenen, verlaagt dat voor de jongere de drempel om één-op-één door ons geholpen te worden.
Hoe werk je samen met andere collega’s van gro-up?
Binnen gro-up buurtwerk werk ik samen met talentontwikkelaars. Dat zijn de jongerenwerkers die de straat op gaan, op zoek naar jongeren met een hulpvraag. Zij zijn mijn ogen en oren in de wijk. De jongeren met hulpvragen komen vervolgens bij mij terecht voor coachingstrajecten.
Collega’s van andere takken binnen gro-up kom ik vooral tegen tijdens de Avond4Daagse, waarvan we als gro-up hoofdsponsor zijn. Het is heel leuk om samen met collega’s die iets heel anders doen voorbereidingen te treffen voor het evenement.
En met welke externe partijen werk je samen?
Onder andere met de reclassering, scholen, politie, jeugdzorg en Halt. Maar ook met minder voor de hand liggende partners, zoals de plaatselijke supermarkten. Zij helpen de jongeren waarmee we werken vaak aan stages. Ook hebben we samen een barbecue georganiseerd, nadat 80 jongeren Hunted hadden gespeeld. Bij dat spel werden de jongeren achternagezeten door politie en handhaving. Zoiets schept echt een band.
Werken bij gro-up buurtwerk
Ook een impactvolle baan waarin je jongeren op het rechte pad houd ? Bij gro-up buurtwerk doen we nog veel meer dan dat. Onze jongerenwerkers ondersteunen en begeleiden jongeren in hun persoonlijke en sociale ontwikkeling naar volwassenheid. Met buurtwerk willen we samen met jou het welzijn van bewoners en de sociale kwaliteit van de buurt verbeteren. We verbinden en inspireren buurtgenoten en bieden hulp, ruimte en middelen.