“Als je gaat voor groei en ontwikkeling, ben je bij gro-up écht aan het juiste adres ”, aldus Jantine van Dijk – De Witte. Zij is pedagogisch medewerker bij BSO Aventurijn. Werken met kinderen die een rugzakje hebben, een opleiding volgen, deelnemen aan intervisies, collega’s adviseren en zelfs overstappen naar jeugdhulp: Jantine doet het allemaal!

Als een kind in de snoepwinkel van ontwikkeling

“Ik weet niet hoe het komt, maar ik voel me ‘hipper’ sinds we gro-up heten, begint Jantine het gesprek. ”Een naam die lekker van deze tijd is en goed bij ons past.” Jantine is een energieke dame. Ze maakt al snel het bruggetje van ‘gro-up’ naar haar dagelijkse werk. “Het was niet makkelijk hoor, de overstap van reguliere buitenschoolse opvang (BSO) naar BSO Plus. Maar ik houd wel van een uitdaging!”

Leren door te doen
Anderhalf jaar geleden greep Jantine de kans om te gaan werken met kinderen die extra zorg en aandacht nodig hebben. Die gaan naar de BSO Plus. Jantine vertelt: “Best spannend. Want ik had geen ervaring met die doelgroep. Je leert met deze kinderen werken door te doen. Een combinatie van levenservaring, werkervaring en ambitie maakte dat ik dit aandurf. Ik ben enorm gegroeid. En sta meer in mijn kracht dan ooit. Ik wil me op dit vlak, met deze kinderen, blijven ontwikkelen.”

Opleiding social work
Jantine wil graag de stap maken naar gro-up jeugdhulp. “Ik begon met de opleiding social work, profiel jeugd. Mijn begeleider bij gro-up is heel fijn. Ik krijg ruimte om stage te lopen en ervaring op te doen bij andere domeinen. Door de opdrachten vanuit de opleiding verbreed ik mijn netwerk. Zo interviewde ik één van de bestuurders van gro-up. Een mooie manier om de organisatie steeds beter te leren kennen.”

Samenwerking met jeugdhulp en buurtwerk
Vanuit jeugdhulp heeft Jantine een pedagogisch coach. Van haar krijgt ze bijvoorbeeld handvatten om de-escalerend te handelen. En als een kind meerdere behandelvragen heeft, dan kan Jantine dit met haarcoach bespreken en doorverwijzen. Jantine: “Ik zou ook graag samenwerken met gro-up buurtwerk. Voor bepaalde kinderen is het een uitkomst als zij nu al kennismaken met hun activiteiten. Dat kan preventief werken.”

Intervisie met andere BSO’s
Ook binnen gro-up kinderopvang wordt samengewerkt. Zo vertelt Jantine: “Met een aantal andere Plus BSO’s hebben we een intervisiegroep. Dat is top! We delen kennis en ervaring en geven elkaar tips. Ik zou de intervisiegroep graag uitbreiden met reguliere BSO’s. Want op iedere buitenschoolse opvang zijn wel plus-kinderen. We kunnen van elkaar leren en elkaar helpen!”

Er zijn voor ieder kind
gro-up is er voor ieder kind. En dat is precies wat Jantine graag wil. Daar zijn we nog niet, geeft ze aan: “In de wijken en buurten is verdichting nodig; we moeten ervoor zorgen dat al ons werk daar te vinden is. Zo zijn we altijd dichtbij voor ieder kind.”

Volgende stap
“Ik voel me soms net een kind in de snoepwinkel”, geeft Jantine tot slot aan. “Zoveel groeimogelijkheden liggen er binnen gro-up! Ik weet inmiddels dat ik de overstap naar jeugdhulp binnenkort écht kan maken. En wie weet beland ik ooit nog op de stoel van de directeur jeugdhulp. Dat is natuurlijk wel heel erg ambitieus. Wat ik maar wil zeggen: zolang je je blijft ontwikkelen, houd je een open vizier en ligt je toekomst geheel open!

Terug naar overzicht