“Dat je dagelijks je passie kan uitoefenen … hoe mooi is dat!?” Esmeralda de Keyzer combineert een baan als praktijkopleider met een baan als medewerker BSO. Een leuke uitdaging die zij, na 18 jaar op het kinderdagverblijf te hebben gewerkt, graag aangaat.

De geur van rooibosthee is al te ruiken in de gang van gro-up kinderopvang, locatie kindercentrum het Zandkasteel In Vleuten. “Kom verder!”, gebaart Esmeralda de Keyzer terwijl ze het dienblad met hete thee en chocolade balanceert op één hand. Ze loopt verder het gebouw in en wijst: “Kijk! Daar helemaal achterin de gang zitten De Visjes, kinderen van 0 – 4 jaar. Ik heb er 18 jaar met heel veel plezier gewerkt.” Een korte stilte volgt. Dan breekt een glimlach door op haar gezicht. “Maar nu is het tijd voor een nieuwe uitdaging!”

Toe aan iets extra’s
Hoewel Esmeralda lang op dezelfde groep heeft gewerkt, is haar werk daar niet hetzelfde gebleven. Ze vertelt: “Ik heb altijd gekeken welke taken ik erbij kon pakken. Zo ben ik bhv’er, ergo coach, stagebegeleider en heb ik de babyscholing gedaan. Toch kwam er een moment dat ik dacht ‘en nu ben ik toe aan écht iets extra’s’.” Ze solliciteerde naar de rol van praktijkopleider.

Papierwerk en leerproces bewaken
“Als praktijkopleider zijn de stages mijn domein”, zegt Esmeralda. “Ik selecteer de studenten, regel het papierwerk en bewaak het leerproces.” Esmeralda begint te lachen. “Ik begeleid nu dus jongeren, in plaats van peuters. Oh, en mijn collega’s. Want de stagebegeleiders kunnen ook bij mij terecht.”

BSO ontdekken
Al direct bij de sollicitatie werd duidelijk dat de functie van praktijkopleider gecombineerd zou moeten worden met uren op de BSO. Twee nieuwe werelden voor haar, zegt Esmeralda: “Omdat de BSO nieuw voor mij is, heb ik gevraagd of ik mag starten met het ‘ontdekken’ van de BSO op mijn eigen vertrouwde locatie. Dat mocht gelukkig. Het is de bedoeling dat ik daarna naar de flexpool ga en op meerdere locaties ingezet word.”

Een band opbouwen
“Werken op een BSO is heel anders dan werken op een kinderdagverblijf”, vervolgt Esmeralda. “Op een BSO zie je de kinderen alleen na schooltijd, heb je minder contact met ouders en is er minder behoefte aan overdracht aan het einde van de dag. Wat ik heel leuk vind, is het contact met de kinderen. Ze zijn heel open, vertellen me van alles en nemen me soms in vertrouwen als ze ergens mee zitten. Zo bouw je toch snel een band op.”

Neem jezelf mee
Esmeralda werkt niet voor niets al zo lang bij gro-up kinderopvang. “Je mag hier echt jezelf meenemen naar het werk”, zegt ze. “Iedere medewerker heeft talenten en passies. Sport je graag? Dan kun je sportactiviteiten met de kinderen doen. Zit je graag achter de naaimachine? Maak dan samen met de kinderen kleding voor de poppen! Dat je, binnen de kaders van de organisatie, dagelijks je passie uit kun oefenen … hoe mooi is dat?!”

Altijd verder helpen
Wanneer is een dag voor Esmeralda geslaagd? Ze denkt even na: “Wat ik écht belangrijk vind is dat kinderen zich iedere dag gehoord en gezien voelen. Ik wil hen, en hun ouders, iedere dag iets meegeven. Ik heb 18 jaar ervaring dus ik durf wel te zeggen dat ik iets te delen heb! En ik wil collega’s graag meegeven dat zij zich óók bewust moeten zijn dat zij met hun kennis en kunde kinderen, ouders en collega’s altijd verder kunnen helpen!”

Terug naar overzicht