Samen sterker met jeugdhulp op school
Franca Voet en Esther Rijneveld werken als jeugdhulpverleners bij gro-up jeugdhulp in regio Haaglanden. Daar hebben we een vaste samenwerking met een cluster 4-school. We vertellen je meer over het succes van jeugdhulp direct op school!
Effectieve samenwerking tussen gro-up jeugdhulp en basisschool
"We merken dat we veel effectiever kunnen samenwerken op De Musketier (cluster 4-school) in Zoetermeer nu we daar onze basis hebben. Doordat we in de school aanwezig zijn kunnen wij als jeugdhulpverleners de kinderen direct de goede zorg bieden. Dat is eigenlijk het succes dat we hebben behaald met deze nieuwe vorm van jeugdhulp op school.
Voor de kinderen zelf zijn we die extra juf en niet de hulpverlener die buiten de school met je in gesprek gaat.
Sneller te hulp om verdere escalatie te voorkomen
In het begin was het best spannend voor de gemeente als opdrachtgever. Wat we doen is tenslotte nieuw. Maar wat blijkt: het lijkt erop dat er minder subsidie nodig is dan voorheen. Waar kinderen in het verleden twee tot drie maanden moesten wachten voordat ze geholpen konden worden, kan dat nu vaak al binnen twee weken. Dan voorkom je ook dat problemen voortduren en daardoor verergeren. Dus is de hulp die je nu biedt vaak korter. Kinderen waarbij het even minder lekker loopt, komen in de nieuwe werkwijze eerder in beeld, omdat we samen zo’n 25 uur per week op school zijn. Dan zie je ook sneller wat er gebeurt, al is het maar in de gang of tijdens een pauze op het schoolplein.
Samenwerken met leerkrachten
In de jeugdhulp die we geven, zijn we er ook voor de leerkrachten. We brengen hen vaardigheden bij en geven handvatten die zij direct kunnen inzetten. De lijnen met de leerkrachten zijn kort. Dat helpt enorm. Voor de kinderen zelf zijn we die extra juf en niet de hulpverlener die buiten de school met je in gesprek gaat. Dat geeft ze meer vertrouwen. Laatst had een meisje het heel erg moeilijk in een klas. Ze legde de lat te hoog. Dan ga je direct met haar in gesprek, ook met haar juf. Met behulp van een emotie-thermometer kan zij nu aangeven wanneer het haar te veel wordt. Dat is zo leuk aan dit werk. Je ziet direct resultaat. Als het kind blij is dat ze is geholpen, dan zijn wij dat ook."
Een dag als jeugdhulpverlener
Wat is jeugdhulp bij gro-up?
En wat is het verschil tussen jeugdhulp en jeugdzorg? Jeugdzorg is de verzamelnaam voor alle soorten hulp aan kinderen en jongeren. Jeugdhulp is daar een onderdeel van en richt zich op psychische en sociale hulpvragen, zoals autisme, ADHD, gedragsproblemen of prikkelverwerking – ook als er geen diagnose is.
Bij gro-up doen we dat op de plek waar een kind of jongere zich het prettigst voelt, ambulante jeugdhulp. Thuis, op school of op de sportclub: wij komen naar je toe. Ook ouders kunnen bij ons terecht voor opvoedhulp. En we helpen professionals om goed om te gaan met lastige situaties.