Als Brabantse voor de klas staan in de oer-Rotterdamse wijk IJsselmonde: dat was even wennen voor Nina van Ligten. Maar nu, na 10 maanden, voelt ze zich ontzettend thuis bij de Van Brienenoordschool: “Een veelzijdig team, hele leuke kinderen en veel vrijheid om samen te werken aan de ontwikkeling van de school én van de kinderen.”

“Tja…”, zegt Nina op de vraag wát er dan precies ‘wennen’ was. “Die Rotterdamse mentaliteit, die directheid en meteen ‘doen’….dat is echt wel anders dan in Brabant. En ik moest wennen aan werken in het reguliere onderwijs, want hiervoor werkte ik in het speciaal onderwijs. Bij gro-up onderwijs ben ik gestart met tijdelijk lesgeven aan groep 4. Gelukkig had ik daar meteen een klik met de kinderen”, lacht ze.

Een vaste klas: groep 8
Sinds september 2020 is groep 8 Nina’s vaste groep. “De bovenbouw is helemaal mijn ding”, vertelt ze. “De interactie met de kinderen is geweldig. Ze zijn heel direct en komen soms met dingen die je heel erg verassen. Dat vind ik zo leuk aan mijn baan. De band die je opbouwt met de kinderen en dat je ziet hoe zij zich ontwikkelen en hoe ze groeien. Als ik kijk naar hoe ze in het begin van het jaar waren en waar ze nu zijn, dan denk ik wow! De verhalen die ze meenemen. De grappige maar soms ook verdrietige of heftige dingen die ze meemaken. Die verrijken mij als persoon.”

Vrijheid en ontwikkelkansen
Nina geniet niet alleen van de kinderen, maar ook van de vrijheid en de ontwikkelkansen bij de Van Brienenoordschool: “Ik was op zoek naar een school waar ik een leidinggevende zou hebben die me de vrijheid geeft om zelf dingen te organiseren in mijn eigen klas. Die vrijheid krijg ik nu zeker, dat vind ik fijn. We zitten in een traject om meer structuur te geven aan het onderwijs van de groepen 7 en 8. Ik vind het heel gaaf om dit met de andere leerkrachten neer te zetten.

Het grootste compliment
Wat is het grootste compliment dat Nina als leerkracht gekregen heeft? Nina: “De leerlingen van groep 8 gaven mij de feedback: “jij luistert echt naar ons en jij ziet ons echt”. Dit is echt het grootste compliment dat je als leerkracht kan krijgen. Ik denk dat veel mensen onderschatten hoe belangrijk de relatie tussen de leerkracht en de leerling is. Die is in mijn ogen heel bepalend voor hoe een kind zich op school kan voelen. Daar haal ik veel voldoening uit.”

Thuisonderwijs
Lukt dat ‘luisteren’ en ‘zien’ ook via het digitale lesgeven? Nina lacht en zucht tegelijk: “Het gaat over het algemeen goed….maar het is natuurlijk heel anders dan op school zijn. Het lukt niet altijd om iedereen goed mee te laten doen. Ik houd steeds in mijn achterhoofd: als ze maar niet heel veel achterstand oplopen. We hebben straks de Cito en de adviezen die ik moet geven. Gelukkig gaat het goed met mijn leerlingen. Ik probeer hen de verantwoordelijkheid mee te geven dat ze in een belangrijk jaar zitten en dat hun houding belangrijk is. Via een wekelijkse evaluatie, waar ouders ook bij zitten, probeer ik het contact met de leerlingen zo goed mogelijk te houden.”

Van politiek naar onderwijs
Als je Nina zo hoort praten, dan zou je niet verwachten dat zij eigenlijk hele andere ambities had dan werken in het onderwijs. “Ja, dat klopt inderdaad!“, knikt Nina bevestigend. “Als puber wilde ik graag de politiek in. Dus ging ik bestuurskunde studeren. Ik kwam er na een half jaar al achter dat dat niet bij mij paste. Ik ben gaan kijken wat ik wel leuk vond. Toen heb ik een basisschool benaderd met de vraag of ik een dagje mocht meelopen om het vak van leerkracht te leren kennen. Dat beviel mij zo goed dat ik in 2015 ben begonnen aan mijn Pabo opleiding. Het moment kwam dus pas later dat ik besefte dat ik leraar wilde worden.”

Wees degene die het verschil maakt
Voor studenten die twijfelen of het vak van leerkracht bij hen past, heeft Nina een duidelijke boodschap: “Als je leerkracht bent is je dag nooit saai, elke dag is anders. Als jij sociaal bent, ervan houdt om de hele dag bezig te zijn, veelzijdig bent en van afwisseling houdt, dan is leraar zijn écht iets voor jou. Je kunt kinderen zoveel leren en geven…je maakt een belangrijk verschil in hun ontwikkeling. Iedereen heeft wel een leerkracht die hij of zij zich herinnert van vroeger. Hoe gaaf als jij die iemand bent! Ik ben iedere dag weer blij dat ik voor dit vak heb gekozen. Wil je eens een dagje met mij meelopen om een indruk van het vak te krijgen? Dan ben je van harte welkom!”

Terug naar overzicht